Μητρικός θηλασμός και οφέλη: Υποστήριξη των γυναικών για μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη

Με το μήνυμα «Υποστήριξη του θηλασμού για όλες τις μητέρες» υλοποιήθηκαν την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών Ν. Ηλείας, μέλη του οποίου όχι μόνο κατά τον εορτασμό αλλά όλο τον χρόνο, βρίσκονται δίπλα στις μητέρες παρέχοντας τις πολύτιμες γνώσεις τους για τον θηλασμό και τα οφέλη του ενώ υλοποιούν μαθήματα και σεμινάρια γονεϊκότητας.

«Και αν ο κόσμος της μητρότητας, είναι ένας κόσμος μαγικός, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μονοπάτι προς αυτόν». Σε αυτή την πρόταση που τα λέει όλα, «στέκεται» το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών Ν. Ηλείας, για να δείξει πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός, τόσο για το βρέφος όσο και για την ίδια την μητέρα και ακόμα – ακόμα για το οικογενειακό της περιβάλλον.

Στην Ελλάδα η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό από το 1992 όπου καθιερώθηκε από την «Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό».

Στον δήμο Ήλιδας το πρόγραμμα «Αμάλθεια»

Στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού «Αλκυώνη» και, με στόχο την αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον θηλασμό το υπουργείο Υγείας ανέθεσε στη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής το πιλοτικό πρόγραμμα «Φιλικές Κοινότητες στην Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού (ΦΚΜΘ) – Αμάλθεια». Η πιλοτική παρέμβαση πραγματοποιείται σε δέκα δήμους της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ήλιδας, με σκοπό την αναγνώρισή τους ως φιλικοί προς τον μητρικό θηλασμό. Το πιλοτικό πρόγραμμα υγείας «Αμάλθεια» αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας φορέων και πολιτών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Στόχος της παρέμβασης είναι η προαγωγή του μητρικού θηλασμού με δράσεις ευαισθητοποίησης και συμμετοχής του κοινού.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε το 2023 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συγγραφή εγχειριδίου, την υποστήριξη των Τοπικών Συντονιστικών Ομάδων των συμμετεχόντων δήμων, τη δημιουργία ιστοσελίδας filikoistonthilasmo.gr, τις ενημερωτικές ομιλίες προς τους τοπικούς φορείς και τους δημότες, την διάθεση έντυπου υλικού καθώς και αυτοκόλλητο με τη διακριτική σήμανση «Εδώ – χώρος φιλικός προς τις μητέρες που θηλάζουν», προκειμένου να επικολληθεί σε δημόσιες δομές και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Στόχος η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας»

Σήμερα μέσω της εφ. Πατρίς, οι μαίες από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, Νίκη Μυλωνά και Ελένη Φωτεινοπούλου, αναφέρονται, τόσο για τα μαθήματα γονεϊκότητας που υλοποιούνται στο χώρο της νοσηλευτικής Μονάδας όσο και για την σημαντικότητα που έχει ο μητρικός θηλασμός για τις μητέρες αλλά και για το βρέφος, ενώ σχολιάζουν το πρόγραμμα Αμάλθεια στο οποίο ο δήμος Ήλιδας, επιλέχθηκε μαζί με ακόμα εννέα ανά την επικράτεια για την πιλοτική υλοποίησή του. Παράλληλα μητέρες που θηλάζουν, γυναίκες που παρακολουθούν μαθήματα γονεϊκότητας αλλά και επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αμάλθεια», σημειώνουν την δική τους άποψη για τον μητρικό θηλασμό.

Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία γονεϊκότητας περιλαμβάνει μαθήματα:

  • ανώδυνου τοκετού
  • μητρικού θηλασμού
  • φροντίδας νεογνού
  • Δια ζώσης (ατομικές συναντήσεις)
  • Διαδικτυακά

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ.:

-Ν.Μ. Αμαλιάδας: 2622-360214

-Ν.Μ. Κρεστένων: 2625-360240

-Κ.Υ. Γαστούνης: 2623-360301

-Π.Ι. Λεχαινών:26230-22222

Ελένη Φωτεινοπούλου, Μαία Νοσοκομείο Αμαλιάδας – μέλος Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών Ν. Ηλείας

«Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού δεν αφορούν μόνο τα νεογέννητα αλλά και την ενήλικη ζωή μας. Στην Ελλάδα, παρόλο που η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει να θηλάσει, τα ποσοστά θηλασμού μετά τον τοκετό φθάνουν το 66%, μειώνεται στο 40% τον πρώτο μήνα, στο 25% τον τέταρτο μήνα και τελικά καταφέρνουν να θηλάσουν ως τον έκτο μήνα μόνο το 0,8% των μητέρων. Ο σύγχρονος και απαιτητικός τρόπος ζωής, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η γυναίκα σε ένα περιβάλλον λιγότερο φιλικό προς τον θηλασμό, την εμποδίζει να συνεχίσει για όσο διάστημα το επιθυμεί. Στο Δίκτυο Μαιών Νομού Ηλείας υποστηρίζουμε και προωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις το μητρικό θηλασμό. Στα μαθήματα γονεϊκότητας που κάνουμε, παρέχουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες στις μέλλουσες μητέρες ώστε να θηλάσουν τα παιδιά τους με επιτυχία.

Στεκόμαστε δίπλα τους σε αυτό το ταξίδι με σεβασμό, είτε θέλουν να θηλάσουν, είτε όχι. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε καμία γυναίκα για τις επιλογές της. Απλώς ως μαίες έχουμε την υποχρέωση να ενδυναμώσουμε αυτές που το επιθυμούν. Τις οπλίζουμε με αυτοπεποίθηση και με την σιγουριά πως μπορούν να τα καταφέρουν. Ακόμα και μετά τον τοκετό συνεχίζουμε την συμβουλευτική, τις καθοδηγούμε για όσο μας χρειάζονται. Το πρόγραμμα «Αμάλθεια» αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την περιοχή μας που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου όλοι μαζί, πολίτες, επαγγελματίες υγείας, τοπικοί φορείς, σύλλογοι, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την προαγωγή και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στον Δήμο Ήλιδας».

Νίκη Μυλωνά, Μαία Νοσοκομείο Αμαλιάδας – μέλος Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών Ν. Ηλείας

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές οι δράσεις που πρέπει να γίνονται και προωθούν τον μητρικό θηλασμό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πολύ καλές συνεργασίες με όλους τους δήμους του νομού Ηλείας και κυρίως με τον δήμο Ήλιδας στον οποίο βρίσκεται και η δομή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Μέσα από τα μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας όλα αυτά τα χρόνια καταλαβαίνουμε ότι οι γυναίκες θέλουν την επιστημονική ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας ούτως ώστε να προετοιμαστούν γι αυτό το πολύ ευχάριστο αλλά και δύσκολο ταξίδι της γονεϊκότητας το οποίο περιλαμβάνει σίγουρα και έναν επιτυχή μητρικό θηλασμό. Εκτός από τις εγκύους τις οποίες ενημερώνουμε στα μαθήματα που κάνουμε είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν και οι σύντροφοι και η οικογένεια γενικότερα για να ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις, να εξοικειώνονται με όλη αυτή την διαδικασία και να είναι υποστηρικτικοί όταν έρθει η ώρα η γυναίκα να θηλάσει.

Εκτός από την οικογένεια είναι πολύ σημαντικό και η κοινωνία ολόκληρη να «αγκαλιάζει» την θηλάζουσα μητέρα είτε οι εργοδότες αλλά και οποιοσδήποτε από την δική του θέση μπορεί να συμμετέχει σε αυτό, να υποστηρίξει την μητέρα για να νιώθει ότι την πλαισιώνει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Αποτελεί ταμπού στο να βλέπουμε την γυναίκα να θηλάζει δημόσια όμως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χώροι ειδικοί που να μπορεί η γυναίκα να έχει μια ιδιωτικότητα και να μπορεί να θηλάσει να περιποιηθεί γενικότερα το παιδί της οπότε ούτε εκείνη να νιώσει άβολα ούτε και ο κόσμος γύρω της. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε γενικότερα με το πρόγραμμα της Αμάλθεια να αλλάξουμε την κουλτούρα γενικότερα της Ελλάδας –πιλοτικά τρέχει σε δέκα δήμους αλλά θέλουμε αυτό να μην σταματήσει και να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτό και να εξαπλωθεί σε όλη την χώρα».

Γεωργία Τζουλέκη, φαρμακοποιός Αμαλιάδα – συμμετέχουσα με αυτοκόλλητο με τη διακριτική σήμανση «Εδώ – χώρος φιλικός προς τις μητέρες που θηλάζουν»

«Γνώριζα για το πρόγραμμα των μαιών γιατί οι κοπέλες κάνουν πολλά χρόνια αυτές τις δράσεις και όταν έμεινα έγκυος επέλεξα να κάνω μαθήματα εκεί γιατί γίνεται μια πολλή καλή δουλειά, γίνεται μια προετοιμασία της μέλλουσας μαμάς για τον τοκετό και στη συνέχεια για προετοιμασία του βρέφους για όλα αυτά που μια μαμά πρέπει να γνωρίσει. Στο κομμάτι του μητρικού θηλασμού έχω να πω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το έργο τους γιατί ήξερα ως φαρμακοποιός τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Δεν χρειάστηκα κάποια πειθώ. Ωστόσο αν δεν είχα κάνει αυτή την προετοιμασία ίσως να μην τα είχα καταφέρει.

Ενώ ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία πολλές φορές, πολλές μαμάδες συναντούν προβλήματα, οπότε όλο αυτό το κομμάτι μαζί με την φόρτιση, το ξενύχτι τις ορμόνες που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί μια νέα μαμά και γίνεται βουνό. Αν δεν υπάρχει προετοιμασία κατάλληλη είναι δύσκολο να το περάσεις».

Δημήτρης Οικονόμου και Θεοδώρα Πάτση

Η εφ. Πατρίς, μίλησε με ζευγάρι που παρακολουθεί μαθήματα προετοιμασίας γονεϊκότητας στις Μαίες του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Η μέλλουσα μαμά Θεοδώρα Πάτση και ο μέλλον μπαμπάς Δημήτρης Οικονόμου, αποφάσισαν να κάνουν μαζί αυτό το «ταξίδι» προετοιμασίας γονεϊκότητας και σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματα ανελλιπώς. Μάλιστα, ανέφεραν ότι αυτή είναι μια διαδικασία που τους έχει φέρει ακόμα πιο κοντά ως ζευγάρι, καθώς μέσα από τα μαθήματα γνωρίζουν και τον ίδιο τον εαυτό τους.

«Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα για την γέννα, τον θηλασμό και για όλα όσα δεν γνωρίζαμε. Ακούς πράγματα γενικά σε παρέες ή διαβάζεις και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα μαθήματα μας βοήθησαν και τους δύο. Φανταζόμουν ότι θα ήταν κάποια πράγματα πρωτόγνωρα και ήθελα να το γνωρίσω. Και τελικά όντως έχει βγει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Θα το συνιστούσα στον οποιοδήποτε και σε γονείς ακόμα που έχουν κάνει παιδιά, γιατί θεωρώ πως έχει πολύς κόσμος άγνοια. Η φύση τα έχει φτιάξει όλα για να γίνουν όπως πρέπει και εμείς το αγνοούμε γιατί δεν ασχολούμαστε και δεν θέλουμε να χάνουμε την βόλεψή μας ενώ όλη αυτή η διαδικασία μπορώ να πω ότι μας έχει φέρει πιο κοντά με την σύζυγό μου καθώς μέσα από τα μαθήματα, γνωρίζουμε και τον δικό μας εαυτό», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά της η σύζυγός του, Θεοδώρα Πάτση επεσήμανε ότι: «Ήθελα να παρακολουθήσω τα μαθήματα για ασφάλεια παραπάνω και να πάρω κάποιες γνώσεις πάνω σε αυτό. Με το να γνωρίσω κάποια πράγματα βγαίνω και από το άγχος. Επειδή ακούγονται διάφορα και αρκετές νέες μητέρες το έχουν εγκαταλείψει ή δεν μπόρεσαν για τους δικούς τους λόγους εγώ είμαι υπέρ για τον μητρικό θηλασμό και ήθελα να μάθω. Ξέρω τι πρέπει να κάνω μόλις γεννήσω και θα εφαρμόσω αυτά που έχω μάθει, ενώ μαζί μου θα έχω και τον σύζυγο ο οποίος παρακολουθεί κι αυτός τα μαθήματα και είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία, καθώς όπως είπε και ο ίδιος, αυτό μας έχει φέρει πιο κοντά καθώς γνωρίζουμε και τον δικό μας εαυτό».

Νατάσα Πρίνου, μητέρα συμμετέχουσα σεμιναρίων

«Ο μητρικός θηλασμός είναι το πολυτιμότερο δώρο της νέας μαμάς στο μωρό της. Το δικό μας μαγικό ταξίδι θηλασμού ξεκίνησε με δυσκολίες, καθώς φτάναμε και τις 18 ώρες θηλασμού τη μέρα, με πολύ ξενύχτι και απίστευτη κούραση. Με υπομονή και επιμονή όμως καταφέραμε ο θηλασμός να γίνει το σπουδαιότερο επίτευγμα της ζωής μου. Οι μαγικές ματιές της κόρης μου κάθε φορά που θηλάζει, έσβησαν κάθε δύσκολη στιγμή που περάσαμε και δημιούργησαν έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ μας. Και φυσικά, αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να είναι τόσο όμορφο, χωρίς την υποστήριξη του συζύγου μου και την πολύτιμη βοήθεια της αγαπημένης μου μαίας, Ελένης Φωτεινοπούλου. Τέσσερις μήνες θηλασμού και συνεχίζουμε!!! Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή στις μελλοντικές θηλάζουσες μανούλες. Να πετάξουν τα ρολόγια, να μην μετρούν την ώρα που θηλάζει το μωρό και να συμβουλεύονται μόνο τους ειδικούς».

Ηλίας Ευσταθόπουλος, Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

«Η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στοχεύει σε κοινωνίες φιλικές προς το μητρικό θηλασμό και στο πλαίσιο αυτής αποφασίσαμε να υπογράψουμε ως δήμος Ήλιδας και το πρωτόκολλο συνεργασίας. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς να επιλεχθούμε ως ένας από τους δέκα Δήμους πιλοτικής εφαρμογής της δράσης, που ως στόχο της έχει την ενίσχυση της κουλτούρας του μητρικού θηλασμού στη τοπική κοινωνία και τη δημιουργία μιας κοινότητας φιλικής προς τη θηλάζουσα μητέρα, όμως για να γίνει αυτό κεκτημένο προηγήθηκε πολύ δουλεία από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας και για το λόγο αυτό ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις εργαζόμενες που ασχολήθηκαν. Με τη συνεργασία όλων των φορέων Υγείας, θα δοθεί έμφαση στη σήμανση και τη δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, φιλικών προς το θηλασμό, όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με άνεση και διακριτικότητα. Ο δήμος Ήλιδας θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του».