Φιλικές Κοινότητες για την προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού (ΦΚΜΘ)-ΑΜΑΛΘΕΙΑ
Από τον Μάρτιο του 2023 το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την ανάπτυξη πιλοτικής εφαρμογής της παρέμβασης με θέμα: «Φιλικές Κοινότητες για την προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού (ΦΚΜΘ) – ΑΜΑΛΘΕΙΑ», έργο το οποίο έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο πλαίσιο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού (ΑΔΑ: ΨΑΥΙ465ΦΥΟ-24Υ, 31.3.2023).
Η ανάπτυξη της πιλοτικής εφαρμογής της παρέμβασης, αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας φορέων και πολιτών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, ώστε να συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη και συστηματική οργάνωση δράσεων που θα προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε κάθε επίπεδο.
Στόχος της παρέμβασης είναι η εναρμόνιση της ελληνικής κοινωνίας με τα Δέκα Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef. Με την αναθεώρηση των 10 Βημάτων (2018) το 10ο Βήμα εστιάζει στην αξία της πλαισίωσης και υποστήριξης της θηλάζουσας μητέρας μετά την έξοδό της από το μαιευτήριο. Η επιτυχής διατήρηση του μητρικού θηλασμού αναγνωρίζεται ως υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο ως επιλογή της θηλάζουσας.
Οι σκοποί της παρέμβασης είναι
- Η Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού και η αναγνώρισή του ως τη φυσική επιλογή για τη σίτιση των βρεφών – νεογνών.
- Η διαμόρφωση και η υποστήριξη δομών στην κοινότητα για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
- Η ενδυνάμωση των οικογενειών για αποτελεσματικό μητρικό θηλασμό.
- Η ενδυνάμωση συμμετοχής των ιατρών και επαγγελματιών υγείας στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
- Η διαμόρφωση και η ενεργοποίηση δικτύου φορέων της τοπικής κοινωνίας – κοινότητας, προς ενίσχυση και υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων προαγωγής του μητρικού θηλασμού.
Η χρονική περίοδος υλοποίησης της πιλοτικής ανάπτυξης ορίζεται το διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Απόφασης έως και το έτος 2025.
Η πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης σχεδιάζεται, οργανώνεται και υλοποιείται, σε δέκα (10) Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η επιλογή των Δήμων βασίζεται σε δημογραφικά στοιχεία και παραμέτρους που έχουν οριστεί στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.