Το έργο μας

H Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του ΙΥΠ υλοποιεί από τον Απρίλιο του 2013 το πρόγραμμα «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού», με στόχο την αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο θηλασμό. Η ανάγκη εθνικής δράσης για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού προέκυψε μετά την Εθνική Μελέτη για τον Μητρικό Θηλασμό του 2007 που αποτυπώνει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι το μητρικό γάλα έχει θετική δια βίου επίδραση στην υγεία της μητέρας και του παιδιού και αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη δημόσιας υγείας. Είναι η καλύτερη επιλογή για τη βρεφική διατροφή τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.  Μετά τον 6ο μήνα,  προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες των βρεφών,  πρέπει να σιτίζονται με ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα να συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο.

Η αξία του μητρικού θηλασμού για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού αποτελεί Εθνικό στόχο για όλες τις χώρες. Όπως φαίνεται  στις δύο  Εθνικές μελέτες για το Μητρικό Θηλασμό (2007 και 2017) που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (πρόκειται για ΝΠΙΔ επιχορηγούμενο και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας), παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των μητέρων που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής έχουν βελτιωθεί σημαντικά, παραμένουν ακόμα ιδιαίτερα χαμηλά στο τέλος του 6ου μήνα.

Η δράση της «Αλκυόνης» συνοψίζεται σε

  1. Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας: συγγραφή, έκδοση και διανομή εγχειριδίων για επαγγελματίες υγείας, με εργαστήρια ενημέρωσης, με τη δημιουργία πλατφόρμας e-learning, με τηλεφωνική υποστήριξη, καθώς και την κατασκευή, επιμέλεια και συνεχή ενημέρωση ιστοσελίδας με υποστηρικτικό υλικό https://www.epilegothilasmo.gr.
  2. Υποστήριξη μητέρων/οικογενειών: λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης με αριθμό 10525, με υπηρεσία συμβουλευτικής για τον θηλασμό. Η τηλεφωνική γραμμή δέχεται ετησίως περίπου 1000 κλήσεις μέσης διάρκειας 20 λεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό, από γονείς και επαγγελματίες υγείας. Έχουν εκδοθεί και διανεμηθεί εγχειρίδια (Μητρικός Θηλασμός – Οδηγός για γονείς, Οδηγός διατροφής της θηλάζουσας), ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες, ενώ συνεχώς ανανεώνεται το υλικό της ιστοσελίδας μας https://www.epilegothilasmo.gr.
  3. Συμβουλευτικοί σταθμοί Μητρικού Θηλασμού: υποστηρίζονται στην οργάνωση και λειτουργία με την κατάλληλη τεχνογνωσία και υλικό φορείς και δομές σε όλη τη χώρα.
  4. Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ): Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, σύμφωνα με τον Νόμο 4316/2014 είναι ο Εθνικός Συντονιστής για τη Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία. Ως Εθνικός Συντονιστής είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση, υποστήριξη και αξιολόγηση των νοσοκομείων προκειμένου να χαρακτηριστούν  ως Φιλικά προς τα Βρέφη ή για να διατηρήσουν τον τίτλο τους.  Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 4 Φιλικά για τα Βρέφη Νοσοκομεία.
  5. Μητρικός Θηλασμός στην εργασία και την κοινότητα: προώθηση και καθοδήγηση για τη δημιουργία χώρων θηλασμού/άντλησης σε φορείς και σημείων φιλικά για τον Θηλασμό, τα οποία αναφέρονται σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή.
  6. Κοινωνική ευαισθητοποίηση – Προβολή Μητρικού Θηλασμού: μέσα από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, αφίσες της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ» με κοινωνικό μήνυμα, προβολή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: (Facebook, twitter).
  7. Υποστήριξη στην διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου
    • Νόμος 4316 (ΦΕΚ 4316/2014).
    • Συναίνεση για την χορήγηση τροποποιημένου γάλακτος αγελάδας.
    • Νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.
    • Κατευθυντήριες οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Παιδιατρική παρακολούθηση.
    • Έγκριση για χρήση των διαγραμμάτων αύξησης του ΠΟΥ.

Επιδίωξη της «Αλκυόνης», είναι να γίνει ο μητρικός θηλασμός επιλογή, να αλλάξει η κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον υποστηρικτικό προς το μητρικό θηλασμό. Άλλωστε προτεινόμενος στόχος από τον ΠΟΥ στα πλαίσια των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης (SDGs) είναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός του 50% των βρεφών τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Με το Μητρικό Θηλασμό υλοποιούνται σχεδόν όλοι οι Βιώσιμοι Στόχοι Ανάπτυξης: η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, η εξασφάλιση υγείας και ευημερίας, η ισότητα, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη, και τελευταίο και ίσως σπουδαιότερο η προστασία του περιβάλλοντος.